top of page

טיפים אדריכליים לתכנון

טיפ 1 - הקונספט המרכזי בתכנון

כשאתם לקראת בניית בית חדש, שיפוץ כללי לבית קיים או עיצוב של דירה, הדבר הכי חשוב הוא להחליט על הקונספט התכנוני עיצובי של הבית. קחו בחשבון שרצוי שהקונספט הזה יהיה עקבי בכל החללים של הבית, כלומר חשוב "ללכת עד הסוף" עם הקונספט שהוא בעצם הרעיון המרכזי בתכנון או בעיצוב. למה הכוונה? אם החלטתם שהבית שלכם יהיה מעוצב בסגנון מודרני ועכשווי שימו לב לכך שהסגנון הזה ירוץ בכל חללי הבית  בעקביות. כלומר: אל תעשו פתאום סלון כפרי ושמרני כשכל שאר חללי הבית מודרניים ועכשוויים ולהיפך. אם הגדרתם לבית שלכם סגנון כפרי וחמים אל תעשו פתאום מטבח לבן ומינימליסטי בתוך בית כזה. כדי שבית יראה טוב העיצוב שלו צריך לשדר מסר ברור ועקבי בכל חלקיו ולא להראות כמו אוסף של חללים שתוכננו כל אחד בנפרד או כמו אוסף חללים בחנות רהיטים.  אתם מחליטים בעצמכם על הקונספט והסגנון וזו יכולה להיות הגדרה אישית או סגנון ספציפי שהמצאתם לבד או פיתחתם יחד עם האדריכל או המעצב שלכם בהתאמה אישית לכם. הסגנון לא חייב להיות הגדרה מקובלת. מה שחשוב הוא להיות עקביים ולא לפחד ללכת עד הסוף עם הקונספט של עיצוב הבית או הדירה. כשבחרתם קונספט מסוים, לכו אתו עד הסוף מבחינת העיצוב בלי פשרות. וכשמדובר בבית הכוונה היא ללכת עד הסוף עם הקונספט גם מבפנים וגם מבחוץ במידת האפשר. בית מודרני ונקי יקבל פנים מודרני ונקי, בית כפרי בסביבה כפרית יקבל פנים תואם לסביבה החיצונית שלו וכן הלאה, למעט מקרים מיוחדים. אדריכלים מיחסים חשיבות עליונה גם להתאמת הבית לסביבתו החיצונית, כלומר: אם הבית הוא ליד הים או צופה לים, רצוי להתייחס לים בעיצוב החיצוני והפנימי של הבית מבחינת החומרים, הסגנון והשפה העיצובית. בית ליד הים יראה שונה לגמרי מבית שנבנה בסביבה הררית כפרית, או מבית שנבנה בסביבה פרברית אורבנית. אם קשה לכם להחליט על סגנון מועדף תנו לאדריכל שלכם להוביל אתכם. אדריכל טוב ידע מה לשאול כדי להכיר אתכם ובעקבות ההיכרות להתאים לכם את הבית והסגנון שיהיה תפור עליכם ומתאים לכם כמו כפפה ליד.

טיפ 2 - השילוב בין פנים לחוץ

בבית פרטי או צמוד קרקע חשוב להבין שהחוץ הוא חלק בלתי נפרד מהבית. כשרק זכוכית מפרידה בין החוץ והפנים, החוץ הופך לחלק מהפנים וזאת בעצם החוויה הייחודית של בית על הקרקע. אבל שילוב בין חוץ לפנים הוא לא רק מבטים מבפנים החוצה. שטחי החוץ צריכים להראות מכל מקום אפשרי אבל אמורים גם  להיות מתוכננים בצורה שתאפשר חיים בחוץ במידת האפשר. זאת נקודה חשובה במיוחד למי שעובר מדירה לבית פרטי. בית על הקרקע הוא לא דירה שהניחו על הקרקע אלא צורת חיים אחרת שמוסיפה שטחי חוץ לתוך שטח המגורים הקבוע שלנו. בבית פרטי שמתוכנן טוב חלק גדול מהחיים מתנהל בשטחי החוץ.  חשוב לתכנן יציאות החוצה מכל חדר אפשרי, מה שיגדיל את השימוש בחוץ ויהפוך אותו לחלק בלתי נפרד ממרחב המחייה שלנו. חשוב גם לתכנן את חללי החוץ כך שיאפשרו שהות ובילוי חלק גדול מהזמן שלנו בחוץ, החל מהקפה של הבוקר, ארוחות, אירוח משפחה וחברים, פגישות עבודה בחוץ  או כל פעילות אחרת.  כדי לאפשר את זה, צריך לספק הצללה נכונה,ריהוט חוץ מתאים לפעילות, לדאוג לזרימת אויר או מאווררים בקיץ וגם פתרונות שיאפשרו שהות בחוץ גם בחורף. בארץ בדרך כלל אין בעיה לשבת בחוץ גם בימי שמש בחורף אבל אפשר גם לתכנן גינת חורף סגורה חלקית במידה ויש צורך בכך. לגבי הפתחים החוצה: מומלץ להשאיר את קירות הזכוכית שמפרידים ביו החוץ והפנים נקיים במידת האפשר ולא להעמיסם בריבוי של מסגרות ופרופילים. ריבוי של חלוקות של הפתחים יוצר הרגשה של חיץ או מסך בין החוץ והפנים ומונע את תחושת השילוב ביניהם.

טיפ 3 - אל תוותרו על החלומות שלכם

והפעם נקודה שנכונה גם לתכנון בית וגם לתכנון דירה: כשמתכננים בית חשוב להתחיל מהחלומות ומכל מה שאי פעם רציתם בבית שלכם, גם אם נראה לכם שמימוש הדברים האלה יהיה לא "פרקטי" או יהפוך ליקר מאד. נושא הפרקטיות הרבה פעמים יוצא מפרופורציות ולא כל דבר שבעבר סבתא או דודה שלכם אמרו לכם שהוא לא פרקטי הוא אכן לא פרקטי כיום. החומרים והטכנולוגיה בענף משתנים די מהר כך שהרבה דברים שהיו לא מעשיים בעבר הם מאד מעשיים היום. למשל: פעם משטחים לבנים או בהירים למטבח היו מאד לא פרקטיים והיום יש חמרים שמאפשרים משטחים לבנים בלי בעייה מיוחדת של תחזוקה. מערכות האזעקה היום משוכללות ולא יקרות ומייתרות לגמרי את הצורך בסורגים ובהרבה מקרים גם בתריסים. פעם אמבטיה שעומדת פרי סטנדינג באמצע חדר שינה נחשבה לדבר יקר מאד ולא פרקטי והיום המצב שונה לגמרי. גם בריכה פרטית הייתה פעם משהו ששמור רק לבתים מאד מפוארים והיום יש סוגי בריכות מתועשות אסתטיות מאד ולא יקרות לביצוע. יש אנשים שחושבים שהחלומות שלהם ממש לא אפשריים לביצוע אבל כשבאים לבדוק אותם אחד לאחד מסתבר שהדברים לא כל כך מסובכים ומורכבים כמו שהיה נראה להם.  לא משנה מה החלומות שלכם אבל חשוב מאד להתחיל מהם כדי שהתוצאה הסופית תגשים אותם, אם לא בשלמותם אז לפחות חלק מהם.  אם לא מתחילים מהחלומות ושוקעים יותר מידי בפרקטיות של הדברים נקבל בית פונקציונלי ותו לא. בית פונקציונלי זאת לא בעיה לתכנן, החכמה , היא לתכנן בית נעים יפה אסתטי שהוא גם פונקציונלי וגם יש בתוכו את כל מה שחלמנו אי פעם ורצינו שיהיה לנו, או לפחות הכי קרוב שאפשר לכל מה שאי פעם רצינו וחלמנו.

טיפ 4 - לא לפחד משינויים

כשבאים לתכנן בית חדש או דירה, חשוב להשתדל לחשוב בראש פתוח ולהשתחרר מהרגלים ישנים שלא תמיד משרתים אותנו.  ענף הבנייה והמוצרים שבענף משתנים מתעדכנים ומאפשרים לנו הרבה פעמים נוחות שלא היתה קודם לכן בבית הישן שלנו.   מרחב גדול יותר מאפשר לשנות את הגדלים של פרטי העיצוב וגם את המרוחים ביניהם. הרבה אנשים לא אוהבים שינויים. כשיש לנו רשימת דרישות ורצונות מוגדרים, חשוב להבין מה מתוך הדרישות והרצונות שלנו הם סוג של היצמדות להרגלים ישנים מהעבר ומה מתוכן הם דרישות אמיתיות נכונות להיום. זה נכון גם לדברים פרקטיים וגם לסגנון העיצוב המועדף עלינו. אם יש לנו סגנון עיצוב מוגדר המועדף עלינו שנים, אולי שווה לבחון אפשרות של לעדכן אותו קצת בהזדמנות  זאת או ממש לשנות אותו למשהו קצת יותר חדש ? אפשרויות השימוש בחמרים מתעדכנות כל הזמן. למשל אלמנטים שבעבר היה ברור שבנויים רק מעץ היום אפשר לייצר מזכוכית, ברזל, בטון, לוחות גרניט ועוד, וזה פותח בפנינו קשת שלמה של אפשרויות חדשות.  אדריכל או מעצב פנים טוב יכול להנחות אתכם גם לגבי שינוי האפשרויות הקיים וגם יאפשר לכם לבחון שנית הרגלים ישנים שלכם עליהם אולי כדאי לותר לטובת תכנון חדש ויותר עכשווי. גם אם תחליטו לשמור על ההרגלים וההעדפות שלכם מהעבר, לפחות תדעו שבדקתם את כל האפשרויות והחידושים הקיימים והגעתם להחלטה מושכלת על מה שמתאים לכם ולא הלכתם באופן אוטומטי בעקבות הרגלים ישנים אלא מתוך בחירה.

טיפ 5 - תכנון נכסים להשקעה

כשמתכננים בית או דירה להשקעה חשוב להתאים את התכנון והעיצוב לקהל הפוטנציאלי של הנכס, גם אם מדובר במכירה וגם להשכרה. בעבר, נכסים כאלה היו פונקציונליים בלבד ולא התיחסו בכלל בתכנון שלהם לנושא האסתטי. בעקבות התפתחות הענף,  היום נכס כזה צריך להראות מושך לעין במבט ראשון ולהיראות מבטיח ובעל פוטנציאל. נכס להשכרה מעוצב מושך שוכרים שמעריכים עיצוב וממילא גם ישמרו ויתחזקו אותו כמו שצריך. נכס לרכישה צריך להיות בתכנון ניטרלי ושיאפשר שינוי סגנוני עם התאמה אישית לקונה  פוטנציאלי. רצוי שיהיה בכניסה לנכס מבט אחד רחב שיוצר תחושה מרשימה במיוחד שתיצור את הקליק הראשוני שכל כך חשוב. חשוב שהנכס יראה מודרני, עם הרגשה של מרחב גדול במידת האפשר ומראה פתוח ולבן. מראה כזה יאפשר לכל משתמש עתידי להוסיף חפצים ושינויים לבית שיתנו לו את הסגנון האישי המתאים לו. גם אוהבי הסגנון הכפרי והאקלקטי יוכלו להפוך בית בהיר  ומודרני עם מרחב לבית חם ונעים ע"י תוספות של ריהוט שטיחים וחפצים.  סגנון בהיר ומינימליסטי תמיד יאפשר להפוך לבית בסגנון שונה וחם יותר, אבל לא להיפך. לכן, ההעדפה היא בנכסים להשקעה להקפיד על חלל פתוח בהיר וניטרלי. בעזרת הקפדה על פרטים אפשר לתת הרגשה של סטנדרט גבוה ומרחב מחייה גם בנכסים קטנים יחסית. קטן לא משמעותו צפוף. גם דירות קטנות אפשר לתכנן כך שהחללים בהם לא יהיו צפופים ויאפשרו למי שמתנהל בהם להרגיש מרווח ונעים.

טיפ 6 - כמה מילים על מסכים

מסך לא צריך קיר.....

מסכי הטלוויזיה הפכו לחלק חשוב מאד בעיצוב כל בית או דירה. שנים הורגלנו למסכי טלוויזיה שצמודים לקיר מאחוריהם. אחד היתרונות של התפתחות המסכים הדקים הוא האפשרות למקמם על עמוד באמצע החלל, לתלותם מהתקרה, להטמינם בתוך ריהוט ולהעלותם ע"י מעלית לקראת הצפייה ועוד. האפשרויות האלה נותנות הרבה יותר חופש לעיצוב, כי אין הכרח שפינת הישיבה תהיה מול קיר. ברגע שלא מוכרחים לשבת מול קיר , אפשר להפנות את הישיבה אל הנוף, אל החוץ, לפתוח אותה אל החלל ולמקם את המסך על עמוד צר בצד, או בהצבה חפשית בחלל, לתלות אותו מהתקרה או לשלוף אותו מתוך ריהוט במרכז החלל. כשיש ויטרינה ארוכה מהסלון לגינה או למרפסת אפשר להציב מסך על עמוד בחלק הפנימי בצד או במפגש בין כנפי הויטרינה כך שלא תהיה הפרעה ליציאה החוצה. אפשר גם להציב את המסך באמצע החלל בין המטבח והסלון כך שניתן להפנות את המסך ולצפות בו מזויות שונות בחלל. יש היום גם גב ייעודי שמסתיר את כל הכבלים באחורי המסך כך שמסך טלוויזיה כבר מזמן הוא לא אלמנט מכוער אלא חלק מהעיצוב העכשווי בכל בית. בשורה התחתונה: היום, מסך טלוויזיה לא צריך להיות יותר מודבק לקיר וזה מאפשר לנו חופש הרבה יותר גדול בעיצוב. ,

טיפ 7 - עיצוב דירה בפרוייקט קבלני

כשקונים דירה בבניין שקבלן בונה או בפרויקט ורוצים שהדירה תהיה מעוצבת כדאי בשלב מוקדם ככל האפשר לתת את הדעת לשינויים מבניים אותם נרצה בדירה. קחו בחשבון שתכנון הדירות בפרויקטים כאלה הוא סטנדרטי ומותאם במידה רבה לנוחות הביצוע. תשומת הלב לתכנון פנים הדירות בפרויקטים האלה היא די מינימלית והרבה פעמים התכנון שלהן מיושן סטנדרטי ולא עדכני. אם אתם רוצים שהדירה תהיה מעוצבת ומותאמת לכם אישית תאלצו לבצע שינויים והתאמות בתכנון הסטנדרטי שניתן ע"י הקבלן. את בחירת החמרים הצבעים והריצופים אפשר להשאיר לשלב יותר מאוחר אבל שינויי קירות חדרים, הגדלת חדרים ושינויים מבניים שנרצה רצוי להגדיר מראש, אפילו לפני הרכישה, כדי לדעת איך להתנהל מול החברה המבצעת. מניסיוננו בדירות כאלה כמעט תמיד צריך להגדיל את חדרי הרחצה, לשנות את תכנון המטבח ולהגדילו ובדרך כלל גם לשנות חלק מקירות החדרים. שינויים כאלה גורמים לשינויי חשמל, אינסטלציה מיזוג אויר ותשתיות ולכן רצוי מאד שתקחו אדריכל/ית או מעצב/ת פנים מנוסה שיתנהל/תתנהל  מול החברה המבצעת על מנת לספק לה תכניות שינויים מסודרות לגבי כל המערכות. אם מול החברה המבצעת יעמוד אדריכל מנוסה יש סיכוי טוב יותר שיאשרו לכם את השינויים הרצויים בדירה כי מי שיתנהל מולם יהיה מיקצוען שיכול לתת פתרונות לבעיות שיתעוררו והחברה לא תוכל "למרוח" אותו בתירוצים שונים. הוא גם יוכל להסביר לכם בדיוק איזה שינויים לבצע בדירה בעזרת החברה המבצעת ואיזה שינויים כדאי לעשות לאחר קבלת המפתח. רכיבי עיצוב כמו קירות או הנמכות גבס, צביעות מיוחדות של קירות, ריהוט בנוי ואלמנטים מיוחדים בנויים רצוי לבצע אחרי קבלת המפתח מהקבלן כי זה סוג של אלמנטים שחברה מבצעת לא תוכל לבצע בצורה מספיק טובה או שתגבה על כך סכומים מופרכים. לא מומלץ להתפשר על רמת העיצוב בדירות כאלה כי "זה מה שהקבלן נתן". בפרויקטים קבלניים תכנון הפנים של הדירות הוא סטנדרטי למדי, אבל אפשר במאמץ לא גדול לשדרג את העיצוב ותכנון הפנים כך שיהיה עיצוב איכותי, מיוחד, מותאם אישית ומתאים לדרישות שלנו.

bottom of page